Därför är det viktigt med bra skor

Det är otroligt viktigt att ha rätt skor på fötterna oavsett vilken aktivitet du utför. När du har fel skor kan olika problem uppstå. Exempelvis om du under en längre tid har för trånga skor kan du drabbas av hallux valgus som innebär att du får en snedställd stortå. Om du har drabbats av snedställd stortå är det en bra idé att använda hallux valgus skydd, speciellt om du har återkommande besvär.

Använd hallux valgus skydd

Det är inte farligt att ha hallux valgus men det kan göra ont. I och med att du har en snedställd stortå kan det innebära vissa problem när du ska hitta bra skor som känns bekväma. Ett tips är att leta efter rymliga skor där du kan ha möjlighet att ha skoinlägg och hallux valgus skydd. Både skoinlägg och hallux valgus skydd ger stötdämpning och massage, vilket kan bidra till att smärtan minskar. Om du har behov kan receptfria värktabletter hjälpa när du har mer smärta än vanligt. Om din hallux valgus inte förbättras när du använder skydd kan det vara bra att söka hjälp. Vid behov, när besvären är väldigt påtagliga, kan en operation genomföras.

Felställning av foten kan orsaka problem

Orsakerna till hallux valgus är oftast att det varit en felställning i foten. Om även fotvalvet är nedsjunket och framfoten blivit bredare kan det tillsammans med en ökad felställning orsaka hallux valgus. Ärftlighet spelar till viss del också roll.

Köp bra skor som passar dina fötter

För att undvika problem och smärta är det av vikt att välja bra skor. När du ska köpa skor är det viktigt att du verkligen provar dem ordentligt. Tänk på att prova med strumpor som du brukar använda. Skon ska helst vara ungefär en centimeter längre än foten, då har tårna bra med utrymme att röra sig. Om du inte har möjlighet att vicka på tårna så är skon för trång. Skon ska heller inte trycka någonstans på foten. Att ha en innersula som är anatomiskt utformad och som ger ett bra stöd till foten är en klar fördel.

Välj rätt skor

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *